Poletne šole

OBVESTILO!

Drage študentke in študenti!

Obveščam vas, da je ameriški organizator Poletne šole 2022, v kateri sodelujeta Augsburg University, Social Work Department, in Univerza v Ljubljani, Fakulteta za socialno delo, zaradi težkih epidemioloških razmer vse svoje izmenjave, načrtovane za naslednje leto, prestavil na leto 2023. To pomeni, da Poletna šola 2022 odpade in vas bomo k prijavi znova povabili naslednjo jesen za Poletno šolo 2023.

Lepo vas pozdravljam, doc. dr. Lea Šugman Bohinc, vodja slovenskega partnerja Poletne šole Augsburg University in Univerze v Ljubljani


O poletni šoli med UL - Fakulteto za socialno delo, Slovenija in Augsburg College-om, ZDA

Fakulteta za socialno delo že dve desetletji sodeluje v izmenjavi z oddelkom za socialno delo na ameriški Augsburg University v Minneapolisu v državi Minnesota. Izmenjava med študenti in učitelji poteka tako, da eno leto organiziramo poletno šolo na FSD v Sloveniji, naslednje leto pa poletno šolo organizirajo naši ameriški kolegi. Tokrat bo vrstni red obrnjen in bomo najprej mi obiskali Minneapolis. Poletna šola traja od 10 do 12 dni, dvostranska pogodba o sodelovanju pa vključuje dogovor, da gostiteljica krije stroške prenočišča in zajtrka (v Minneapolisu v študentskem domu v kampusu, v Ljubljani pa smo za zadnje tri izmenjave prenočišče organizirali v dijaškem domu na Taboru) in s programom povezanega transporta v gostiteljski državi. V izmenjavi sodeluje do 10 študentk in študentov iz vsake visokošolske ustanove. Stroške letalske karte in ostale stroške prehrane in dodatnih prevozov krije vsak sam (FSD vam v dogovoru z vami napiše priporočilo za morebitne donatorje in sponzorje, morda prispeva nekaj sredstev za zdravstveno zavarovanje, nekaj denarja običajno prispevajo vaše študentske organizacije).

Poletna šola vključuje: predavanja in delavnice na Augsburg University, obiske socialnih služb, socialne in kulturne aktivnosti. Zelo verjetno bomo nekaj dni preživeli v indijanskem rezervatu. Naloge študentk in študentov v izmenjavi so glede na to, ali gre za Slovenijo ali ZDA, različne, a tudi podobne: sodelovanje pri organizaciji in izvedbi programa na matični fakulteti, organizacija družabnega življenja gostujočih študentov v času, ko ni programa (večeri, vikend), predstavljanje slovenske socialne politike in socialnega dela, ko smo na obisku v ZDA, in še kaj.

Ideja izmenjave je, da tisti, ki ste sodelovali na poletni šoli v ZDA, sodelujete tudi pri organizaciji poletne šole v Sloveniji.

Sodelovanje v eni in drugi poletni šoli smo kot obštudijsko dejavnost ovrednotili s po 5 kreditnih točk (skupaj 10 KT), ki jih boste lahko uveljavili s prošnjo, naslovljeno na komisijo za študijske zadeve, in z njimi nadomestili KT do dveh (zunanjih) izbirnih predmetov iz svojega predmetnika.

Pogoj za sodelovanje v poletni šoli je aktivno znanje angleškega jezika, pričakujemo pa tudi vaše spretnosti sodelovanja v skupini, uporabe socialnih omrežij, prevzemanje odgovornosti za svoje obveznosti in zavzetost za uspešen projekt. Pomembno je tudi, da si lahko organizirate čas za sestanke v živo in online, za priprave in za obe poletni šoli v 2022 in 2023. Žal je pogoj tudi vaša finančna zmožnost kriti stroške poti in prehrane v ZDA pa tudi določene stroške, povezane z izvedbo programa v Sloveniji.

IMG_9597