Poletne šole

Poletna šola v soorganizaciji Fakultete za socialno delo, Univerze v Ljubljani, Slovenija in
Augsburg College iz Minneapolisa, Minnesota, ZDA, 26.6. - 7.7.2017

Prijave na lea.sugmanbohinc@fsd.uni-lj.si

VABILO K SODELOVANJU V POLETNI ŠOLI V SOORGANIZACIJI FAKULTETE ZA SOCIALNO DELO UNIVERZE V LJUBLJANI, SLOVENIJA IN AUGSBURG COLLEGE IZ MINNEAPOLISA, MINNESOTA, ZDA

Drage študentke in študenti!

Fakulteta za socialno delo že dve desetletji sodeluje v izmenjavi z ameriškim Augsburg College in njihovim oddelkom za socialno delo v Minneapolisu v državi Minnesota. Izmenjava med študenti in učitelji poteka tako, da eno leto organiziramo poletno šolo na FSD v Sloveniji, naslednje leto pa poletno šolo organizirajo naši ameriški kolegi. Poletna šola traja od 10 do 14 dni, dvostranska pogodba o sodelovanju pa vključuje dogovor, da gostiteljica krije stroške prenočišča (v Minneapolisu v študentskem domu v kampusu, v Ljubljani pa smo imeli že več lokacij, za zadnji dve izmenjavi smo prenočišče organizirali v dijaškem domu na Taboru) in s programom povezanega transporta. Zadnja leta nam je poleg prenočišča uspelo financirati tudi zajtrk. V izmenjavi sodeluje do 10 študentk in študentov iz vsake visokošolske ustanove.

IMG_9597Stroške letalskih kart in ostale stroške bivanja si krije vsak sam (FSD vam v dogovoru z vami napiše priporočilo za morebitne donatorje in sponzorje, nekaj denarja običajno prispevajo vaše študentske organizacije).

Poletna šola vključuje: predavanja na Augsburg College, obiske socialnih služb, socialne in kulturne aktivnosti. Naloge študentk in študentov v izmenjavi so glede na to, ali gre za Slovenijo ali ZDA, različne, a tudi podobne: sodelovanje pri organizaciji in izvedbi programa na matični fakulteti, organizacija družabnega življenja gostujočih študentov v času, ko ni programa (večeri, vikend), predstavljanje slovenske socialne politike in socialnega dela, ko smo na obisku v ZDA (naloge si študentke in študentje sami razdelite po svojih zanimanjih) in še kaj.

Ideja izmenjave je, da tisti, ki ste sodelovali pri organizaciji poletne šole v Sloveniji, sodelujete v poletni šoli v ZDA, če kdo izjemoma ne more potovati z nami, lahko njegovo mesto zasede druga študentka ali študent.

Doslej smo sodelovanje v eni in drugi poletni šoli kreditno ovrednotili kot obštudijsko dejavnost in vam na vašo željo izdali o tem potrdilo, za naprej pa imamo namen v kratkem izdelati učni načrt te dejavnosti, tako da boste lahko pridobljene kreditne točke (KT) uveljavili na komisiji za študijske zadeve in z njimi nadomestili KT katerega od predmetov iz svojega predmetnika.

Pogoj za sodelovanje v poletni šoli je aktivno znanje angleškega jezika, pričakujemo pa tudi vaše spretnosti sodelovanja v skupini, uporabe socialnih omrežij, prevzemanje odgovornosti za svoje obveznosti in zavzetost za uspešen projekt. Pomembno je tudi, da si lahko organizirate čas za sestanke v živo in online, za priprave in za obe poletni šoli v 2017 in 2018. Žal je pogoj tudi vaša finančna zmožnost kriti stroške poti in bivanja v ZDA pa tudi določene stroške, povezane z izvedbo programa v Sloveniji.

Letošnja poletna šola bo predvidoma potekala med 26.6. in 7.7.2017 (natančni termin bo znan, ko bodo ameriški gostje kupili letalske karte).

Vabim vse, ki vas zadeva zanima, da se mi javite prek e-pošte na moj e-naslov , potem pa bomo februarja organizirali sestanek, kamor bodo prišli tudi nekateri študenti in študentke, ki so sodelovali v prejšnji poletni šoli.

Svoje vabilo želim skleniti z ugotovitvijo, da je bilo vseh dosedanjih 12 poletnih šol enoglasno ocenjenih kot uspešnih in s prepričanjem, da bo takšna tudi 13. poletna šola.

Lepo pozdravljeni,

za organizacijski odbor Poletne šole 2017: doc. dr. Lea Šugman Bohinc