Razpisi

OBJAVLJEN JE RAZPIS ZA ERASMUS+ ŠTUDIJ IN PRAKSO V ŠTUDIJSKEM LETU 2018/19.


1. Javni razpis za Erasmus+ študij v tujini v študijskem letu 2018-19 je objavljen TULE.

Kandidati morajo Erasmus koordinatorju (pisarna 6, office@fsd.uni-lj.si, tel. 01 2809 273) osebno dostaviti izpolnjeno PRIJAVNICO skupaj z motivacijskim pismom v angleščini do srede, 17. januarja 2018, do 9.00.

Če bo za določeno destinacijo prijavljenih preveč študentov, bo fakulteta pri izboru upoštevala 3 merila:

Osnovno pravilo: študenti iz višjih letnikov imajo prednost pred študenti iz nižjih letnikov.

Dodatno pravilo: študenti z višjo povprečno oceno imajo prednost pred študenti z nižjo povprečno oceno.

Tretje merilo: če imata dva študenta iz istega letnika isto povprečno oceno ali pa ocene sploh nimata (1. letnik), ima študent z boljšim motivacijskim pismom prednost pred študentom s slabšim motivacijskim pismom. Pri oceni kakovosti pisma fakulteta upošteva znanje angleščine in motiviranost. 
 

2. Javni razpis za Erasmus+ praktično usposabljanje v tujini v študijskem letu 2018-19 je objavljen TULE.
 

Kandidati morajo Erasmus koordinatorju (pisarna 6, office@fsd.uni-lj.si, tel. 01 2809 273) osebno dostaviti izpolnjeno PRIJAVNICO skupaj z motivacijskim pismom v angleščini do srede, 17. januarja 2018, do 9.00.

Študenti si morajo organizacijo, v kateri bodo opravili prakso, najti sami.

 

 

POZOR: Erasmus koordinator bo odsoten v ponedeljek, 15. januarja 2018.

Za več informacij oziroma za posvet se obrnite na Erasmus koordinatorja: office@fsd.uni-lj.si (pisarna 6).

 

 

KOMISIJA ZA ŠTUDIJSKE ZADEVE JE 7. 9. 2017 SPREJELA ŠTIRI SKLEPE, KI JIH JE TREBA UPOŠTEVATI PRED PODPISOM ERASMUS+ ŠTUDIJSKEGA SPORAZUMA

-     Ugotavljamo, da prihaja do različnih zapletov zaradi tega, ker študentka v Učnem sporazumu pomladi napiše domače predmete, za katere želi uveljaviti ECTS iz tujine, nato pa iz določenega razloga omenjenih domačih predmetov ne vpiše (zlasti v primeru izbirnih predmetov, kjer je omejen vpis, poleg tega se vsako leto vsi ne razpišejo; v primeru modularnih pa le, če je študentka ob podpisu Učnega sporazuma (US) v 2. letniku in še ni gotovo, če se bo uspela vpisati v predvideni modul). Dogovorimo se, da se v US pomladi imensko vpiše samo skupne predmete, ostale pa kot npr. »modularni predmet 1, 2« in »izbirni predmet 1, 2«, nato pa se jeseni, ko se študentka vpiše v višji letnik, US dopolni z imeni domačih predmetov (za katere bo uveljavljala ECTS iz tujine).

-        Študente, ki gredo na izmenjavo, je treba še bolj opozoriti, naj v letu izmenjave ne pristopajo k izpitu iz domačih predmetov, za katere so v US predvideli, da jih bodo nadomestili z ECTS iz tujine. Ob vpisu v letnik izmenjave jim namreč v referatu iz e-indeksa izbrišejo omenjene domače predmete, poleg tega po pravilniku o mednarodnih študijskih izmenjavah študentka ne more z ECTS iz tujine nadomestiti domačega predmeta, ki ga je že neuspešno opravljala.

-        Ponovno je treba opozoriti študente in naše mentorice za prakso, da morajo natančno predvideti, kako bodo ravnali glede predmeta prakse. Že nekajkrat se je zgodilo, da mentorica študentki za prakso, ki jo je sicer opravila v tujini, vpiše oceno kar v e-indeks (s čimer pridobi ustrezno število ECTS, npr. 20 za 3. letnik), nakar študentka v prošnji za KŠZ želi te iste ECTS uveljaviti za zamenjavo prakse (ker drugega ne more), s čimer bi pridobila še dodatnih 20 ECTS, za isto prakso torej skupno 40 ECTS. Tak sklep KŠZ ni ustrezen oz. veljaven. Študentki se ocena za prakso vpiše v indeks (v okviru našega predmetnika) ali pa prizna v tujini opravljena praksa s sklepom KŠZ, oboje ni mogoče.

-        Prenos viška ECTS iz tujine v višji letnik je mogoč, vendar mora študentka v prošnji natančno določiti, katere tuje predmete (ECTS) bo uporabila namesto izbranih domačih predmetov. Najbolj pregledno bo, če za vsak letnik napiše svojo prošnjo, se pravi najprej za tekočega, ko se vpiše v višji letnik, pa še za tega. Priznava se tuj predmet (ECTS) za domači predmet (ECTS) in računica se zaradi različnega števila ECTS enih in drugih predmetov včasih ne izide, tako da se študentki sicer priznajo vsi v tujini pridobljeni ECTS, ne more pa vseh uveljaviti za nadomestitev domačih predmetov – zlasti če gre za višek ECTS, ki jih bo prenesla v višji letnik. Da bodo tovrstne izgube ECTS čim manjše in korist študentov od izmenjave čim večja, je treba pri oblikovanju US misliti tudi na to, se pravi, izbirati tuje predmete ne le glede na njihovo vsebino, ampak tudi število ECTS, ki naj bolj čim bližje 5 ECTS.

 

----------------------------------

SEZNAM PARTNERSKIH USTANOV ZA ERASMUS+ ŠTUDIJSKO MOBILNOST


Pri vsaki ustanovi sta v oklepaju dve številki: maksimalno število študentov, ki se lahko vpišejo nanjo s FSD, in najdaljši možni čas trajanja izmenjave. Čas izmenjave je lahko tudi krajši, vendar ne krajši od treh mesecev.

Spletna brošura o Erasmus izmenjavahAVSTRIJA

Če želite študirati v Avstriji, morate znati nemško. Izjemi sta Dornbirn (pri švicarski meji; tam v drugem semestru ponujajo predavanja v angleščini za 30 kreditnih točk) in Dunaj.

 

BELGIJA

Šola v Gentu velja za eno najboljših v Belgiji (za domače študente). Tudi največ študentov je v tem izjemno lepem mestu, družbe vam ne bo manjkalo, čeprav je mednarodnih študentov socialnega dela bolj malo. Kortrijk ponuja kakovosten študij, a je mesto majhno. Antwerpen je velikansko pristaniško mesto, tam priporočamo Karla Velikega.

 

BOLGARIJA

 

CIPER

 • Nikozija: European University Cyprus info (1 štud./5 mes.) Študentke lahko študirajo v angleščini, vendar lahko izbirajo samo predmete s področja sociologije in psihologije, ker so predmeti, strogo omejeni na socialno delo, v grščini.

 

DANSKA

Kar zadeva študij, odločitve za Dansko ne boste obžalovali. Danska spodbuja neodvisno, kritično razmišljanje. Študentke pridejo iz Kobenhavna očarane.

 

ESTONIJA

 • Tallinn: University of Tallinn: info (2 štud./10 mes.)

 

FINSKA

Študentke so s študijem v Tampereju zelo zadovoljne.

 

GRČIJA

 • Korint: University of Peloponnes: info (2 štud./5 mes.) Konzultacije v angleščini Gostoljubna lokalna grška študentka ponuja pomoč (amily93@hotmail.com).
 • Kreta: Technological Educational Institute of Crete info (4 štud./5 mes.) Izbor predmetov je precej omejen.

 

HRVAŠKA

 • Zagreb: Univerza u Zagrebu info (2 štud./5 mes.) Lahko študirate v hrvaščini, na voljo pa so tudi predmeti v angleščini.

 

IRSKA

Maynooth je edina irska državna univerza, ki stoji na podeželju, vendar kljub temu ni zelo oddaljena od Dublina. Poudarek je na družbenih vedah (primerno za tiste, ki ste izbrali modul socialna pravičnost in vključevanje).

 

ITALIJA

Potrebno je znanje italijanščine.

 • Milano: Universita degli Studi di Milano-Bicocca, Department of Sociology and Social Research info (2 štud./5 mes.)
 • Pisa: Universita di Pisa, Department of political sciences info (1 štud./5 mes.)
 • Palermo (1 štud./5 mes.), pogodba v podpisovanju
 • Trento: Università 'degli Studi di Trento info (2 štud./5 mes.) brošura

 

LITVA

Ni več izgovora, da si izmenjave ne morete privoščiti zaradi financ.

 

LATVIJA

Riga je največje in po mnenju številnih najlepše baltsko mesto, imenovano tudi severni Pariz. Ustanova je kakovostna.

 • Riga: Rigas Stradina Universitate info (1 štud./10 mes.) Poročilo

 

NEMČIJA

Študij je praviloma soliden. Največkrat je potrebno znanje nemščine, vendar pa lahko v nekaterih mestih študirate tudi samo v angleščini: Berlinu, Bochum, Frankfurt, Hildesheim, Düsseldorf.

 

NIZOZEMSKA

Nizozemska slovi po kakovostnem študiju. Z Amsterdamom so naši študenti zadovoljni.

 

NORVEŠKA

Kakovosten študij v prestolnici. Verjeto je Norveška najdražja država v Evropi.

 

MAKEDONIJA

 • Skopje: Univerza sv. Cirila in Metoda, Filozofska fakulteta (1 štud./5 mes.) Predmetnik

 

POLJSKA

Življenjski stroški so manjši, poljski izobraževalni sistem velja za enega najboljših v Evropi.

 • Krakov: Pedagogical University of Cracow info (1 štud./10 mes.) Skop izbor predmetov v angleščini.
 • Varšava: Universytet warszawski - Institute of social policy info (2 štud./5 mes.) Predmeti v angleščini, poudarek na socialni politiki.
 • Varšava (NOVO): Maria Grzegorzewska University info (2 štud./5 mes.) Predmeti v angleščini.

 

PORTUGALSKA

 • Portalegre: Instituto Politecnico de Portalegre info (1 štud./5 mes.) Predmetnik Mestece na podeželju ni primerno za tiste, ki jih je druženje na prvem mestu.
 • Porto: Instituto Superior de Servicio Social do Porto info (1 štud./10 mes.). Na voljo so samo individualne konzultacije v angleščini.

 

ROMUNIJA

Neraziskan teren.

 • Cluj: Universitatea Babes-Bolyali, Faculty of Sociology and Social Work (1 štud./5 mes.) info
 • Oradea: Partiumi Kereszteny Egyetem info (2 štud./10 mes.) Predmetnik

 

ŠPANIJA

Španija je najbolj priljubljena Erasmus destinacija v Evropi. Potrebno je znanje španščine. Turistične informacije

 • Girona: Universitat de Girona info (2 štud./9 mes.)
 • Granada: Universidad de Granada, Faculdad de trabajo Social info (1 štud./5 mes.)
 • Madrid: Universidad Complutense de Madrid info (4 štud./5 mes.) Izkušnje iz prve roke so v priponki. Foto1 Foto2 V drugem semestru so od 2016/17 uvedli predavanja v angleščini.
 • Madrid: LaSalle info (2 štud./5 mes.) Poročilo
 • Sevilla: Universidad pablo de Olavide de Sevilla info (1 štud./10 mes.)
 • Tarragona: Universitat Rovira i Virgili info (2 štud./9 mes.)
 • Vigo (NOVO): Universidade de Vigo info (1 štud./10 mes.)
 • Zaragoza: Universidad de Zaragoza info (2 štud./6 mes.) Načelno bi bilo možno opravljati izpite individualno v angleščini.

 

ŠVEDSKA

Dobra kakovost študija. Umea je študentsko mesto, zato vam družbe ne bo manjkalo. Je precej na severu.

 

TURČIJA

 • Istanbul: Nišantasi Universitesi: info (3 štud./5 mes.) Osnovni podatki Ena najboljših univerz v Turčiji.
 • Sakarya: Sakarya Universitesi info (2 štud./5 mes.)

 

HousingAnywhere.com - možnost oddaje sobe med izmenjavo

Sublet your room or offer a home stay during your semester abroad
Študenti, ki se odpravljate na študijsko izmenjavo ali prakso in želite oddati svoje študentske sobe v Ljubljani v najem, lahko uporabite stanovanjsko platform www.HousingAnywhere.com! Poleg tega, da lahko zaslušiš in si z denarjem najemnine poravnaš svojestroške v tujini, tudi pomagaš mednarodnim študentom, ki prihajajo na izmenjavo na Univerzo v Ljubljani in iščejo sobe za kratkoročna bivanja. Spletna stran je zastonj za uporabo in deluje na študentski osnovi.

If you know one or more trustable landlords that are willing to rent out rooms to international incoming exchange students, you can let us know as well and we can ask the HousingAnywhere team to activate them on the platform too.

Also if you live with your parents, you can use this platform to rent out your room: most parents like to host an international student for 1 semester; ask them first of course before doing it! If you want more information about HousingAnywhere.com before using it, check out the YouTube channel: www.youtube.com/HousingAnywhere.-----------------------------------
Postopek priznavanja v tujini pridobljenih kreditnih točk
 

Ko se vrnete z izmenjave, je za priznanje opravljenih obveznosti v tujini treba oddati OBRAZEC Erasmus koordinatorju na FSD (office@fsd.uni-lj.si).

Opozorilo:

 • Študent/ka oblikuje prošnjo za tekoči letnik študija, ko je bil/a na izmenjavi v tujini. Če je pridobil/a večje število ECTS (KT), kot jih lahko uveljavi za ECTS (KT) predmetov na FSD, jih lahko uporabi v naslednjem študijskem letu, a mora za to napisati posebno prošnjo. V vsaki od prošenj mora navesti, za katere predmete, ki jih je opravil/a v tujini, prosi za nadomestilo ECTS (KT) predmetov na FSD.
 • Študentki oz. študentu bo FSD sicer priznala vse na izmenjavi pridobljene ECTS (KT), ki se ji oz. mu bodo vpisali v prilogo k diplomi, vendar bo dovolila zamenjavo ECTS (KT) v tujini opravljenih jezikovnih predmetov le v obsegu do 6 ECTS (KT) na semester.
 • ECTS (KT) za vse predmete iz predmetnika FSD niso avtomatično nadomestljivi z ECTS (KT), pridobljenimi v tujini. Erasmus koordinator seznani študentko oz. študenta pred oblikovanjem in podpisom študijskega sporazuma (Learning Agreement) o obveznih predmetih na FSD, ki jih študent/ka ne more zamenjati s predmeti na tuji ustanovi.
 • Vsaj 50 % kreditnih točk s študijskega sporazuma mora študent/ka pridobiti za predmete, ki se vsebinsko navezujejo na področje socialnega dela.
 • Študent ne more uveljaviti priznanja izpita za predmet, pri katerem je na matični članici že opravljal izpit in dosegel nezadostno oceno.
 • Prav tako študent/ka ne more nadomestiti ECTS (KT), pridobljenih v tujini, za predmete z enako ali zelo podobno vsebino, ki jih je že opravil/a v dosedanjem študiju na FSD, za ECTS (KT) predmetov iz tekočega letnika, v katerem poteka izmenjava.Seznam obveznih predmetov:

Naloga študentke oz. študenta, ki odhaja na študijsko izmenjavo v tujino, je, da se še pred odhodom oz. najkasneje po vrnitvi iz tujine glede priznavanja ECTS za predmete iz spodnjega nabora obrne na nosilko oz. nosilca konkretnega predmeta. Slednje velja tudi v primeru, da študent/-ka v tujini opravi celotni letnik in pridobi do skupno 60 ECTS.

 • 1. letnik: Vzpostavljanje delovnega odnosa in osebnega stika, Uvod v socialno delo, Praksa I (več o praksi v tujini)
 • 2. letnik: Metodologija raziskovanja v socialnem delu II: kvalitativne raziskave, Praksa II (več o praksi v tujini)
 • 3. letnik: Socialno delo z družino (v prvem semestru - kandidatke/kandidati se morajo takoj ob potrditvi prijave (marca) obrniti na Nino Mešl in Tadejo Kodele), Praksa III (več o praksi v tujini)
 • 4. letnik: Spol in nasilje, Praksa IV (več o praksi v tujini)


---------------------------------

Kontakti

Borut Petrović Jesenovec
Erasmus koordinator
Univerza v Ljubljani
Fakulteta za socialno delo
Topniška 31, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: +386 1 280 92 73
Faks: +386 1 280 92 70
E-mail:

Pisarna št. 6

Mobi: 031 755 688

---------------------------------