Erasmus partnerske Univerze - Severna Evropa

Pri vsaki partnerski univerzi številka v oklepaju pomeni, koliko študentk se lahko prijavi nanjo s FSD.

Spletna brošura o Erasmus izmenjavah

 

DANSKA

Aarhus, Esbjerg in København omogočajo bogato Erasmus izkušnjo. Aarhus, drugo največje dansko mesto, je znan po močnih akademskih ustanovah in dinamičnem kulturnem dogajanju, zato je kot nalašč za študente, ki si želijo kombinacije vrhunske izobrazbe in kulturnega udejstvovanja. Esbjerg je s svojo obalno lego idealen za tiste, ki cenijo bližino morja. Mesto ponuja kombinacijo akademskih programov in sproščenega obmorskega življenjskega sloga. Za študentke, ki iščejo živahno mestno življenje, kakovostno univerzo in bogate kulturne izkušnje, pa je idealen København. 

‘’Mesto je enkratno, niti slučajno si nisem predstavljala, da bom tako očarana prav nad mestom. Jaz sem sicer stanovala ven iz mesta, v obmestnem območju Brabrand (kot so Črnuče za center Ljubljane). Medtem ko je moj dom oblival gozd, je Aarhus center oblivalo morje. Je polno hygge barov, malih butikov, trgovin z rabljenimi oblačili, bistrojev, sladoledarn in pekarn z danskimi slaščicami.’’ - Aarhus 

‘’Nad mestom sem bila očarana, Köbenhavn je prelepo mesto, polno življenja. Študij je bil organiziran dobro in študentski dom, v katerem sem živela, je bil izjemen. Na izmenjavi sem spoznala ogromno novih ljudi, občutila, kako je živeti v tuji državi sam, in se poleg tega tudi nekaj naučila za študij.’’ - Köbenhavn 

  • Aarhus: VIA University College info (2 štud.). Nov sporazum (feb 2020) Poročilo Ponujajo program socialnega dela samo v drugem semestru z imenom Head-Heart-Hands "Courses: https://en.via.dk/programmes/exchange. Only programmes which are included in the Erasmus IIA is accessible to your students. Housing: https://en.via.dk/new-student/housing "
  • Esbjerg: University College Syddanmark info (1 štud.). Practicalities Brošura "For information about general aspects of being an exchange student with us, please see https://www.ucsyd.dk/english/incoming-students We offer our international students shared accommodation in flats situated close to campus and the rent per month is approx. €350 plus a on-off administration fee of €200. Please note that our course ‘Crossing Borders’ will be discontinued, so the current course (spring 2023) is the last one. From spring 2024, we will be offering a new course for pre-school education ‘Playful Learning’. The course is taught in Esbjerg from approx. end January till June and comprises 30 ECTS. More information and details about course contents, etc. will be published by the end of the summer 2023. In the next academic year (2023/24) we’ll also offer ‘Inclusive Practice’ in the autumn semester 2023 and ‘Living and Learning’ in the spring semester 2024 as usual. Information about courses, nominations, applications, accommodation etc. is still available on our website https://www.ucsyd.dk/english/incoming-students"
  • København: University College Copenhagen info (4 štud.) Practicalities Brošura Poročilo Poročilo Poročilo "I have attached our flyer (the same in spring and fall semesters). Our central international office do offer help for student housing and usually our incoming students will be able to get a student dorm." Poročilo 2023

 

FINSKA

Seinäjoki, Tampere in Kuopio, tri finska mesta, so odlična izbira za bogato Erasmus izkušnjo. Seinäjoki je idealno mesto za tiste, ki imajo raje manjše mestno okolje in velik poudarek na izobraževanju. Tampere je živahno mestno središče in slovi kot "most liveable Finnish town". Za študente, ki iščejo akademsko odličnost v živahnem mestnem okolju in različne možnosti za preživljanje prostega časa, je Tampere odlična izbira. Kuopio pa je kot nalašč za tiste, ki cenijo naravo in želijo študirati v sproščenem in neokrnjenem okolju.  

‘’Na Finskem imajo zelo razvito študentsko organizacijo in študentski dogodki so organizirani precej pogosto. Imaš tudi možnost kupiti športno članarino, s čimer imaš prost vstop v katerokoli univerzitetno telovadnico, fitnes ali na vodeno vadbo.’’ - Tampare

  • Kuopio: University of East Finland info (1 štud.) Practicalities "The list of your courses on offer: https://kamu.uef.fi/en/tietopankki/incoming-exchange-students/studies-for-exchange-students/ Accommodation options: https://kamu.uef.fi/en/tietopankki/student-life-and-leisure/student-housing/"
  • Seinäjoki: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu info (2 štud.) Odličen program za socialno delo s starimi Practicalities Ponudba "The exchange programmes for the 2023/2024 are published in early March on our website: Exchange Programmes | SeAMK.fi However, you can have an overall idea about the programme if you look at the program specific website and the offered courses for 2022/2023. The course description for each of these courses can be found on right hand side titled as: “Course descriptions”. There might be some changes for the course content but as I said you can have an overall idea. Accommodation: a company called Sevas organises the student housing in the city of Seinäjoki. Please see here for more details https://sevas.fi/en/student-apartments/. The student homes are located close to the campus and the city center. Most of these homes are furnished. There are studio or shared apartments available, for example an apartment with 2-3 private bedroom/bathroom combinations + shared kitchen facilities. A monthly rent can vary from 300- 600 euros, including electricity, heating, water (tap water in Finland is very pure and drinkable!), internet connection, and use of laundry room and sauna facilities."
  • Tampere: Tampereen Ammattikorkeakoulu info (3 štud.) Practicalities Fact Sheet Poročilo 2023

 

IRSKA

Maynooth, očarljiva irska vas v okrožju Kildare, je odlična izbira za Erasmus izkušnjo. Čar harrypoterjevskega okolja, bližina Dublina in ugledna univerza Maynooth ponujajo študentom mešanico kulture in akademske odličnosti. Maynooth je kot nalašč za tiste, ki iščejo pristno irsko izkušnjo s toplo gostoljubnostjo, bogato zgodovino in tesno povezano skupnostjo, hkrati pa je na dosegu roke živahnega mestnega življenja v Dublinu. Erasmus v Maynoothu je priložnost, da se poglobite v irsko kulturo in uživate v kakovostnem izobraževanju. Poudarek je na družbenih vedah (primerno za tiste, ki ste izbrali modul socialna pravičnost in vključevanje).

  • Maynooth: Maynooth University into (1 štud.) Practicalities Poročilo Glejte: Faculty of Social Sciences / Applied Social Studies. "Your students are welcome to take courses from the entire catalogue https://www.maynoothuniversity.ie/international/study-maynooth/available-courses Unfortunately, it is rare that Erasmus students will get on-campus accommodation. Our Home Finder Service runs a student platform with a listing of landlords and they support students in sourcing their accommodation. We run a ‘housing webinar’ with students as well, where we give them information on how to use the platform, how to avoid scams, how to navigate through the market, etc. It is very hard to put a price on the accommodation as it varies a lot, but it is expensive. It can be around 600 Euros/month for a single room."

 

LITVA

Kaunas in Vilnius, živahni litovski mesti, ponujata odlične možnosti za obogatitev Erasmus izkušnje. Kaunas, znan po mladostni energiji in inovativnem duhu, je idealen za študente, ki se želijo potopiti v dinamično akademsko okolje ter živahno umetniško in kulturno sceno. Zaradi cenovne dostopnosti in bližine čudovitih naravnih pokrajin je mesto privlačna izbira za tiste, ki cenijo tako mestne kot podeželske izkušnje. Vilnius, očarljivo glavno mesto Litve, je pod Unescovo zaščito. Z dobro ohranjenim starim mestnim jedrom, številnimi muzeji in živahno umetniško skupnostjo je kot nalašč za študente, ki jih zanima raziskovanje bogate kulturne dediščine.

‘’Življenjski stroški so v Litvi manjši kot v Sloveniji. Za dom sem plačevala približno 90 € na mesec. Izdelki v trgovini so večinoma cenejši kot pri nas. V restavraciji se da dobiti normalen obrok za ceno 4–8 €. Cena mesečne vozovnice za avtobus pa je nekaj manj kot 6 €.’’ - Kaunas 

 

NORVEŠKA

Oslo, glavno mesto Norveške, je odlična izbira za Erasmus izkušnjo. To dinamično mesto sredi norveških fjordov ponuja izjemno mešanico kulturnega bogastva in akademske odličnosti. Erasmus v Oslu je kot nalašč za tiste, ki so navdušeni nad naravo, saj mesto omogoča dostop do pohodništva, smučanja in raziskovanja naravnih pokrajin. Poleg tega je Oslo znan po pestri kulturni sceni, z vrhunskimi muzeji, gledališči in cvetočo kulinarično kulturo. Erasmus v Oslu omogoča spoznavanje skandinavske kulture, uživanje v visoki kakovosti življenja in pridobitev vrhunske izobrazbe v enem od najbolj živahnih in inovativnih evropskih mest. 

 

ŠVEDSKA

Umeå, slikovito mesto na severu Švedske, je idealna destinacija za Erasmus izkušnjo. Z naravnimi lepotami, živahno kulturno sceno in priznano univerzo ponuja enkratno mešanico akademskih in rekreacijskih priložnosti. Neokrnjena okolica mesta, skupaj z bližnjimi gozdovi in Botnijskim zalivom, je raj za ljubitelje rekreacije na prostem. Erasmus v Umei je še posebej primeren za tiste, ki si želijo bogate kulturne izmenjave, saj mesto gosti številne festivale, prireditve ter cvetočo glasbeno in umetniško sceno. Erasmus v Umei je odlična izbira za študentke, ki si želijo razširiti obzorja, se potopiti v švedsko kulturo in dostopati do izjemnih izobraževalnih virov v slikovitem in prijaznem okolju. 

‘’Mesto je malo in obdano z naravo. V bližini je jezero, kjer se odvijajo razni športi. Študentje predstavljajo večinski del populacije, kar mesto naredi bolj pestro in razgibano. Možnosti za druženje so ogromne, saj je veliko tujih študentov, ki iščejo družbo kot ti! Imela sem občutek, da je šolski sistem veliko bolj sproščen in ne povzroča nobenega stresa’’ - Umeå 

 

---------------------------------

 

Informacije in razpisi


Kontakti

Borut Petrović Jesenovec
Erasmus koordinator
Univerza v Ljubljani
Fakulteta za socialno delo
Topniška 31, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: +386 1 280 92 73
E-mail:

Pisarna št. 6

Za svetovanje se lahko dogovorite po elektronski pošti.