Vabilo k sodelovanju v poletni šoli SLO-ZDA

VABILO K SODELOVANJU V POLETNI ŠOLI V SOORGANIZACIJI FAKULTETE ZA SOCIALNO DELO UNI-VERZE V LJUBLJANI, SLOVENIJA, IN AUGSBURG UNIVERSITY IZ MINNEAPOLISA, MINNESOTA, ZDA

Drage študentke in študenti!

Fakulteta za socialno delo že dve desetletji sodeluje v izmenjavi z oddelkom za socialno delo na ameriški Augsburg University v Minneapolisu v državi Minnesota. Izmenjava med študenti in učitelji poteka tako, da eno leto organiziramo poletno šolo na FSD v Sloveniji, naslednje leto pa poletno šolo organizirajo naši ameriški kolegi. Tokrat bo vrstni red obrnjen in bomo najprej mi obiskali Minneapolis. Poletna šola traja od 10 do 12 dni, dvostranska pogodba o sodelovanju pa vključuje dogovor, da gostiteljica krije stroške prenočišča in zajtrka (v Minneapolisu v študentskem domu v kampusu, v Ljubljani pa smo za zadnje tri izmenjave prenočišče organizirali v dijaškem domu na Taboru) in s programom povezanega transporta v gostiteljski državi. V izmenjavi sodeluje do 10 študentk in študentov iz vsake visokošolske ustanove. Stroške letalske karte in ostale stroške prehrane in dodatnih prevozov krije vsak sam (FSD vam v dogovoru z vami napiše priporočilo za morebitne donatorje in sponzorje, morda prispeva nekaj sredstev za zdravstveno zavarovanje, nekaj denarja običajno prispevajo vaše študentske organizacije).

Poletna šola vključuje: predavanja in delavnice na Augsburg University, obiske socialnih služb, socialne in kulturne aktivnosti. Zelo verjetno bomo nekaj dni preživeli v indijanskem rezervatu. Naloge študentk in študentov v izmenjavi so glede na to, ali gre za Slovenijo ali ZDA, različne, a tudi podobne: sodelovanje pri organizaciji in izvedbi programa na matični fakulteti, organizacija družabnega življenja gostujočih študentov v času, ko ni programa (večeri, vikend), predstavljanje slovenske socialne politike in socialnega dela, ko smo na obisku v ZDA, in še kaj.

Ideja izmenjave je, da tisti, ki ste sodelovali na poletni šoli v ZDA, sodelujete tudi pri organizaciji poletne šole v Sloveniji.

Sodelovanje v eni in drugi poletni šoli smo kot obštudijsko dejavnost ovrednotili s po 5 kreditnih točk (skupaj 10 KT), ki jih boste lahko uveljavili s prošnjo, naslovljeno na komisijo za študijske zadeve, in z njimi nadomestili KT do dveh (zunanjih) izbirnih predmetov iz svojega predmetnika.

Pogoj za sodelovanje v poletni šoli je aktivno znanje angleškega jezika, pričakujemo pa tudi vaše spretnosti sodelovanja v skupini, uporabe socialnih omrežij, prevzemanje odgovornosti za svoje obveznosti in zavzetost za uspešen projekt. Pomembno je tudi, da si lahko organizirate čas za sestanke v živo in online, za priprave in za obe poletni šoli v 2022 in 2023. Žal je pogoj tudi vaša finančna zmožnost kriti stroške poti in prehrane v ZDA pa tudi določene stroške, povezane z izvedbo programa v Sloveniji. Hkrati pa moramo izpostaviti, da so zaenkrat za vstop v ZDA predvideni določeni pogoji, povezani z ukrepi omejevanja širjenja Covid-19. Aktualne informacije najdete na https://si.usembassy.gov/covid-19-information/, več bo znanega tudi v mesecih pred odhodom v ZDA, pričakovati pa je, da bo za obisk potrebno izpolnjevati pogoje cepljenja.

Nova poletna šola bo predvidoma potekala med 19. 6. in 3. 7. 2022 (natančen termin bo znan ob izbiri dni z ugodnimi leti ter z oblikovanjem končnega programa).

Vabim vse, ki vas zadeva zanima, da napišete motivacijsko pismo in ga najkasneje do 29. 11. pošljete na e-naslov as. Ane Jagrič, ana.jagric@fsd.uni-lj.si. Obrnete se lahko tudi na as. Anžeta Jurčka, ki je bil udeleženec zadnjih dveh poletnih šol in je pripravljen odgovoriti na vaša morebitna dodatna vprašanja še pred sestankom, ki ga bomo organizirali dne 13. 12. ob 9:30 in nanj povabili tudi študentke in študente, ki so sodelovali v zadnjih dveh poletnih šolah.

Svoje vabilo želimo skleniti z ugotovitvijo, da je bilo vseh dosedanjih 14 poletnih šol enoglasno ocenjenih kot uspešnih in s prepričanjem, da bosta takšni tudi 15. in 16. poletna šola v Minneapolisu in Ljubljani.

Lepo pozdravljeni,

za organizacijski odbor Poletne šole 2022:

doc. dr. Lea Šugman Bohinc