Sporočilo za javnost Fakultete za socialno delo, Univerza v Ljubljani

Podpisniki_ce sporočila za javnost s Fakultete za socialno delo, Univerza v Ljubljani, izražamo solidarnost in polno podporo študentski zasedbi Fakultete za družbene vede in podpiramo njihove zahteve, ki jih naslavljajo na akademske institucije in akademsko skupnost.

Po podatkih Organizacije združenih narodov je samo od lanske jeseni do danes bilo ubitih že 35.000 prebivalcev in prebivalk Palestine, 78.000 je ranjenih in 10.000 pogrešanih; med smrtnimi žrtvami sta dve tretjini žensk, otrok in starih ljudi; notranje razseljenih je 1,7 milijona ljudi. Ubitih je bilo 200 humanitarnih delavcev. Na območju se odvija nepopisna humanitarna katastrofa, v kateri so življenje, zdravje in varnost notranje razseljenih prebivalcev močno ogroženi. Varnih con za umik civilnega prebivalstva praktično ni več.

Nadalje, od oktobra je bilo uničenih 60 odstotkov izobraževalnih ustanov (vključno z javnimi knjižnicami), ubitih več kot 260 učiteljev, 5500 študentov in skoraj 100 univerzitetnih profesorjev, 625.000 študentov pa nima dostopa do izobraževanja, zato Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice govori o šolasticidu in da je prav šolstvo (vključno z univerzami) strateška tarča napadov na Gazo.

Naše kolegice in kolegi iz Palestinske zveze socialnih delavcev in delavk ter psihologov in psihologinj poročajo o katastrofalnih humanitarnih in varnostnih razmerah, v katerih delajo in tvegajo svoje življenje. Njihova kolegica, 63-letna palestinska feministka in profesorica socialnega dela, Nadera Shalhoub-Kevorkian, je bila pred kratkim suspendirana s hebrejske univerze v Jeruzalemu zaradi svojih stališč do genocida v Gazi in pravic Palestincev. Pred tem jo je na njenem domu aretirala policija in jo pridržala v priporu.

Ta in mnoge druge zgodbe pričajo tudi o tem, da se je prostor kritičnega mišljenja in akademske svobode v Izraelu močno zožil in postal za intelektualce in intelektualke, kritične do režima, nevaren. Nevaren pa je postal tudi za protestnike med študenti in študentkami in intelektualci in intelektualkami, ki pozivajo k miru v Palestini tudi v nekaterih t.i. zahodnih demokracijah, kjer zadnje tedne osupli spremljamo neverjetne prizore policijskega pregona protestnikov iz univerzitetnih prostorov, preprečitve vstopa kritičnim akademikom v nekatere države, odpuščanja, brisanja in drugo.

Zavedamo se škodljivega vpliva propagandne mašinerije močnejših. Verjamemo, da se tudi z besedami spreminja svet, torej da je pravo poimenovanje odnosov moči (genocid, okupacija, apartheid) ključno. Spodaj podpisani najstrožje obsojamo genocid, ki ga izvajata izraelska vlada in vojska in izražamo podporo in solidarnost s palestinskim ljudstvom.

Pridružujemo se globalni podpori za priznanje Palestine kot suverene države. Izražamo podporo protestom po svetu in obsojamo nasilje nad študentskimi protestniki zaradi izražanja svojih stališč, kot tudi spreminjanje univerzitetnega prostora v svoje nasprotje, prostor nasilja nad kritičnim mišljenjem.

Iskali bomo rešitve, kako podpreti palestinske študentke in študente in kolegice in kolege na palestinskih univerzah. Povezati se moramo v podporo socialnim delavkam in delavcem, ki delajo v nepredstavljivo zaostrenih  razmerah. Podpreti moramo tudi kritične in disidentske glasove naših kolegic in kolegov na izraelskih univerzah, ki zaradi svojih stališč tvegajo službo, preganjanje, varnost, brisanje, izključitev.

»Javni poziv k takojšnji prekinitvi ognja« smo na Fakulteti za socialno delo objavili  decembra 2023. S pričujočo izjavo se odzivamo na trenutno dogajanje in zaostrovanje razmer v Palestini. Študentje in študentke, ki so zasedli FDV, da bi spomnili na družbeno vlogo univerze, pa so naš opomnik, da ni več časa, da bi bili lahko samozadovoljni le s posamičnimi izjavami, ampak moramo narediti vse, kar članice univerze po svojih zmožnostih lahko.  

Podpisniki_ce (seznam se dopolnjuje):

izr. prof. dr. Mojca Urek

izr. prof. dr. Jelka Zorn

as. Monika Bohinec

as. Gaja Černe

as. raziskovalec Anže Štrancar

red. prof. dr. Vesna Leskošek

doc. dr. Srečo Dragoš

doc. dr. Vera Grebenc

izr. prof. Jana Mali

as. dr. Sara Pistotnik

doc. dr. Milko Poštrak

doc. dr. Amra Šabić

doc. dr. Tadeja Kodele

doc. dr. Ana Sobočan

as. Mojca Šeme

doc. dr. Tamara Rape Žiberna

red. prof. dr. Darja Zaviršek

doc. dr. Ana Kralj

Mojca Suhovršnik, raziskovalka

prof. dr. Vito Flaker

pred. Marko Mesec

doc. dr. Alenka Gril

as. Anže Jurček

as. Juš Škraban

doc. dr. Lea Šugman Bohinc

izr. prof. dr. Barbara Kresal

izr. prof. dr. Nina Mešl

Simona Glavan

Nika Cigoj Kuzma

Študentski svet Fakultete za socialno delo

Tutorke Fakultete za socialno delo

Študentska organizacija FSD (ZA FSD).