Skupaj z MOL za promocijo znanosti in umetnosti

02.09.2023

Skupaj z MOL za promocijo znanosti in umetnosti. S Fakulteto za socialno delo UL o raziskovalni in akademski dejavnosti za podporo soustvarjanju pomoči ljudem in ustvarjanju boljših pogojev v družbi

FSD stavba
foto: Borut Petrović Jesenovec

Univerza v Ljubljani (UL) si v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana (MOL) prizadeva za promocijo znanosti in umetnosti, ki soustvarjata in bogatita našo družbo. Ob jesenskih sobotah so tako predstavniki fakultet in akademij prisotni na stojnici nasproti Mestne hiše MOL, kjer na interaktiven način predstavljajo projekte, znanstvene in umetniške dosežke in druge aktivnosti. Na tak način morda pri mladih obiskovalcih vzbudijo zanimanje za študij na kakšni od članic Univerze v Ljubljani, ostalim obiskovalcem pa na dostopen način približajo sodobno znanje in ustvarjalnost.

Kot prva se je v soboto, 2. septembra 2023, na Mestnem trgu predstavila Fakulteta za socialno delo (UL FSD).

Fakulteta za socialno delo je s 70-letno tradicijo edina izobraževalna organizacija za področje socialnega dela v Sloveniji, na kateri se letno izobražuje več kot 650 študentk in študentov. Naša raziskovalna in akademska dejavnost je vpeta v razvoj strokovne socialne pomoči ljudem, ki so se znašli v različnih stiskah. Metode in pristopi, ki jih razvijamo in raziskujemo na UL FSD so zelo različne, vse od individualnega do timskega dela, svetovanja, osebnega načrtovanja, uličnega dela, dela z družino in številne druge oblike pomoči, temeljijo pa na načelih socialne in ekološke pravičnosti, uporabniške perspektive ter krepitve moči.

Stojnica UL FSD, na kateri je poleg doc. dr. Vere Grebenc in as. dr. Tamare Rape Žiberna sodelovalo še šest študentk, Klara Mestek, Nia Balarin, Manca Kutin, Rok Krč, Ilirjan Zulfaj in Ula Dragman, je zbudila precej pozornosti pri mimoidočih različnih generacij. Z zanimanjem so si ogledali razstavljeno informativno gradivo in znanstvene publikacije, se zapletli v pogovor, sodelovali v nagradni igri osmerosmerke ali drugih igrah spoznavali z različnimi koncepti, pojmi in metodami socialnega dela. Z obiskom stojnice so pridobili informacije o študiju socialnega dela, zaposlitvenih možnostih in predvsem dobili vtis o številnih področjih in temah socialnega dela kot znanstvene discipline.

Veselimo se nadaljnjih podobnih sodelovanj za promocijo znanosti socialnega dela ter študijskih programov.

foto: Tamara Rape Žiberna