Delavke, delavci in sodelavke, sodelavci fakultete

Doc. dr. Ana Marija Sobočan

št. sobe: P/15
telefon: + 386 (0)1 2809247
e-pošta: ana.sobocan@fsd.uni-lj.si
področje delovanja: etika, etične dileme, raziskovalna etika gender, disability, starševstvo
govorilne ure:

predhodni dogovor po elektronski pošti


delovanje:

Ana M. Sobočan je docentka na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Je članica Komisije za etiko FSD UL in članica Komisije Univerze v Ljubljani za etiko v raziskavah, ki vključujejo delo z ljudmi

Ana M. Sobočan je predsednica Sekcije za socialno delo v Slovenskem sociološkem društvu in članica Slovenskega seksološkega društva. Ano zanimajo predvsem etika socialnega dela, poklicna identiteta in praksa socialnega dela ter raziskovalna etika, raziskovala in poučevala pa je tudi na področjih spola, starševstva, vključevanja in hendikepa. V letih 2018–2019 je bila Ana gostujoča profesorica na Šoli za politične in družbene vede na Univerzi v Edinburghu na Škotskem. Del doktorske raziskave (2011-2012) je opravila na Univerzi v Severni Karolini, Chapel Hill, kjer je eno leto preživela kot Fulbrightova štipendistka (prva slovenska štipendistka na področju socialnega dela). Za doktorsko delo Etika v socialnem delu je leta 2013 prejela Srebrni znak ZRC SAZU za izjemno doktorsko disertacijo iz družboslovja (letno podeljuje Slovenska akademija znanosti in umetnosti). Anino trenutno mednarodno sodelovanje vključuje raziskovalno skupino "Mapiranje etike v poklicih socialnega dela" (z Združenim kraljestvom, ZDA, Italijo, Nizozemsko in Slovenijo), raziskave etične prakse (z Nemčijo) in članstvo v SEE - Southeast Europe Academic Women's Leadership Initiative (Hrvaška, Bosna, Kosovo, Makedonija, Bolgarija in Albanija). Ana je soustanoviteljica SWERG (Social Work Ethics Research Group) in SWERG SIG (Special Interest Group) pri ESWRA (Europan Social Work Research Association). Ana je bila podpredsednica Evropskega združenja za raziskave socialnega dela (www.eswra.org) in sekretarka vzhodnoevropske zveze šol za socialno delo (eesrassw.net/blog). Trenutno je članica upravnega odbora Evropskega združenja šol za socialno delo (EASSW) in njegova predstavnica v zvezi mednarodnih nevladnih organizacij (Conference of INGOs) Evropske komisije. Ima izkušnje kot gostujoča profesorica (poučevala je na Kosovu, na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji in ZDA) in v mednarodnih raziskovalnih projektih (Kosovo, Makedonija, Nemčija, Švedska, Izrael, Velika Britanija). Je recenzentka osmih mednarodnih revij ter članica recenzijskih odborov in organizacijskih odborov konferenc o socialnem delu ter bila imenovana za sopredsednico 7. evropske konference o raziskavah socialnega dela. Je urednica pri znanstveni reviji Ethics in Social Work (Taylor in Francis) ter pri European Social Work Research (Policy Press).


sodelovanje na projektih:

2006-2008
Socialno starševstvo kot ključni vidik sodobnih družinskih politik

2006-2008
Vzroki in obseg pojava zaposlenih revnih

2007-2008
Romi v Ljubljani : različnost perspektiv

2007-2008
My Story – Your Story: Eine kritische Reflexion von pädagogischen Begleitprogrammen in Gedenkstätten in Deutschland, Israel und Slowenien (University of Haifa, University of Applied Sciences Alice Salomon Berlin).

2009-2010
Collecting Practical Knowledge in the Centers of Social Work in Prishtina: Producing Knowledge for an Evidence-Based Social Work Study (University of Ljubljana, University of Regensburg, University of Prishtina; IASSW funded project).

2009
Postopki, organizacija in standardi na področju posvojitev

2009-2010
Postopki, organizacija in standardi na področju rejništva

2009-2011
Socialno delo in socialna kohezivnost: dileme avtonomne in heteronomne regulacije socialnih sistemov

2010-2011
Challenging identity normativity: affirmative social identities, empowerment policies and social cohesion. University of Ljubljana (Slovenia), University of Prishtina (Kosovo), University of Skopje (FYR Macedonia), FH St. Poelten (Austria).

2009-2011
Homophobic Motivated Violence as Experience of Children growing up with Homosexual Parents in the Context of School. EU Funded project: DAPHNE III. Humboldt University Berlin (Germany), Lund University (Sweden), Faculty of Social Work (Slovenia)

2011-2014
Etika hendikepa: socialne identitete ljudi z ovirami v teoriji in praksi socialnega dela

2015-2019
Etična praksa in odločanje v socialnem delu (UL FSD, financira ARRS; vodja: Ana M. Sobočan)

2019-2022

EUTOPIA - European Universities Transforming to an Open, Inclusive Academy for 2050. Erasmus+ project.

2020-2023

Socialno delo kot družbena naprava solidarnosti


bibliografija:

http://www.sicris.si/public/jqm/search_basic/slv/2/1/search/rsr/29374

 https://orcid.org/ 0000-0001-9468-5108 Razpisane teme ali področja raziskovalnih, diplomskih in magistrskih nalog:

Etične dileme v socialno delovni praksi

Raziskovanje prakse socialnega dela

Profesionalna identiteta v socialnem delu

Enostarševske družine

LGBTQI+ teme

Spol