Delamo na tem, kar se v odnosu z uporabniki obnese

Termini: 14., 15. in 16. maj 2012

Izvajalke in izvajalci: Sjef de Vries

Trajanje: 24 ur (3 dni)

Opis:

Dr. Sjef de Vries že skoraj 30 let dela kot družinski terapevt in socialni delavec. Kot eden izmed vodij Kemplerjevega inštituta je 15 let v Sloveniji vodil usposabljanje in ustvaril program podpore za pomoč beguncem v Sloveniji in Bosni. Je tudi (so)avtor 10 monografij (npr. Psihosocialna družinska terapija) in 30 člankov v mednarodnih revijah. Je eden izmed pionirjev uporabe v rešitev usmerjene družinske terapije v socialnem delu na Nizozemskem. Je tudi direktor Centra za izobraževanje za socialno delo (www.ncmw.nl).

Dr. Sjef de Vries bo na tridnevni delavnici z udeleženci ugotavljal, kaj se dobro obnese v psihosocialni pomoči, ki jo zagotavljajo socialne delavke. Če želimo biti učinkoviti, moramo vedeti, kaj se pri zagotavljanju pomoči dobro obnese. V terapiji in svetovanju je zdaj poudarek na razvijanju specifičnih metod za reševanje specifičnih težav. Ena izmed takih metod je »na dokazih utemeljena praksa«. Uporabljamo jo tudi v socialnem delu. Vendar nam podrobnejši pogled na to, kaj se resnično obnese in kaj so ugotovili z najnovejšimi raziskavami, pokaže popolnoma drugačno sliko. Metoda v resnici ni zelo pomembna za želeni izid. Ob tem se poraja vprašanje, kaj potemtakem najbolj vpliva na končni rezultat našega dela.

Na tridnevni delavnici bodo udeleženci ugotovili, kaj se dobro obnese pri psihosocialni pomoči, ki jo zagotavljajo socialne delavke. Na koncu delavnice bodo vedeli, na kaj morajo biti pozorni in kaj morajo narediti, da bodo učinkovitejši.

Obveznosti udeležencev: De Vries prosi udeležence, da na delavnico prinesejo opis dveh situacij, v katerih so bili pri svojem delu (zelo) uspešni, in dveh situacij, v katerih niso bili uspešni. Ni nujno, da opis prinesejo v pisni obliki, lahko primere zgolj predstavijo na delavnici. Prispevki bodo pomembni za uspeh delavnice.

Program
Ponedeljek, 14. maj 2012, 9.00–16.00
Kaj se dobro obnese?
Dopoldne bo Sjef de Vries imel predavanje z naslovom Kaj se v socialnem delu dobro obnese. Pojasnil bo ključne ugotovitve raziskav zadnjih 50 let o tem, kateri elementi terapij in svetovanja pripomorejo k uspešnemu delu. Povedal bo, zakaj so ta odkritja pomembna za socialno delo. Popoldne se bomo ukvarjali z enim elementom svetovanja - z upanjem. Po kratkem uvodu bomo praktično preizkusili, kako pomagati uporabnikom, da ne bodo izgubili upanja, in kako upanje še povečati.

Torek, 15. maj 2012, 9.00–16.00
Uporabnik in delovni odnos
Najpomembnejša oseba za uspešen želen izid bo ta dan uporabnik sam. Raziskovali bomo, kako pomemben je uporabnikov prispevek v procesu svetovanja. Naloga socialne delavke je, da mu pomaga uporabiti vire in sposobnosti, ki jih že ima. Ta dan bomo pozornost namenili ustvarjanju osebnega delovnega odnosa z uporabnikom, prepoznavanju njegovih ciljev in možnosti ter vrednotenju rezultatov skupaj z uporabnikom, da bi ugotovili, kaj bi bilo mogoče narediti bolje.

Sreda, 16. maj 2012, 9.00–16.00
Socialna delavka in njen način dela
Zadnji dan delavnice se bomo seznanili še z drugo pomembno osebo, od katere je odvisna uspešna pomoč – s socialno delavko. Ugotavljali bomo, kaj lahko naredi, da bi uporabnikom bolje pomagala. Razpravljali bomo, kako ima lahko socialna delavka bolj oseben pristop in kako se lahko bolj angažira, spoznali pa bomo tudi, kako lahko pri svojem zahtevnem delu poskrbi zase. Poleg tega bodo z vajami raziskali, kako si lahko kolegi pomagamo med seboj. Na koncu pa bomo govorili še o (ne)pomembnosti metod svetovanja.

Kotizacija:

Kotizacija za udeležbo znaša 230 € (v ceno je vključen DDV).

Opombe:

Seminar je ovrednoten z 2 ECTS.

Rok za prijavo: 10. maj 2012