Rektorjeva nagrada za naj inovacijo 2016 - prvo mesto

Zmagovalna inovacija Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani je tanko upogljivo zrcalo.

V zmagovalni ekipi je sodelovala tudi študentka socialnega dela Teja Kozel, ki sporoča:

Rektorjeva nagrada za inovacije 2016

"Sodelovala sem v ekipi, ki je razvila in izdelala tanko upogljivo zrcalo, ki ima na zadnji strani piezoelektrične aktuatorje. Obliko zrcala lahko s pomočjo krmiljenja napetosti na aktuatorjih poljubno spreminjamo. Zrcalo omogoča dvoosni nagib in sočasno ostrenje slike, odlikuje pa ga izredno hitro delovanje in velika natančnost. To omogoča trirazsežno vodenje laserskih žarkov, uporabno pri laserskih mikroobdelavah, optičnih pincetah, laserski litografiji in 3D printanju. Natančnost vodenja žarka smo demonstrirali z izrisom slike na območju velikosti debeline človeškega lasu. Raba zrcala pa je mogoča tudi v slikovnih aplikacijah, denimo za potrebe hitrega ostrenja slike pri optični kontroli industrijskih izdelkov, ali za optično stabilizacijo slike z namenom odprave neželjenih vibracij.S pomočjo vpeljave inovativne tehnologije izdelave nam je uspelo proizvodne stroške znižati na desetino cene konkurenčnih sistemov na trgu. To odpira dostop aplikacijam, kjer raba te tehnologije dosedaj ni bila ekonomsko upravičena. Naša vizija je zapolniti vrzel nizkocenovnih deformabilnih zrcal, se povezati s slovenskimi proizvajalci optičnih in laserskih sistemov ter s produktom prispevati h konkurečnosti slovenskega gospodarstva.

Vsekakor bomo naš prihodnji razvoj usmerili tudi v izboljšanje življenja posameznikov, predvsem na področju slepih in slabovidnih. Podobna zrcala se namreč uporabljajo v oftalmoskopih, ki so glavni pripomoček za odkrivanje glavkoma - ta je predvsem v državah tretjega sveta eden glavnih razlogov za oslepitev, saj si zdravniki drage opreme ne morejo privoščiti. Nadaljevanje razvoja našega produkta v tej smeri bi tako lahko bil prvi korak k rešitvi tega perečega problema, saj bi znatno pocenil potrebno opremo.
Upogljiva zrcala lahko uporabimo tudi v kamerah, kjer z njihovo pomočjo spreminjamo pogled kamere in s tem omogočimo zajem večih slik iz različne perspektive. To s pomočjo računalniške obdelave omogoča rekonstrukcijo 3D okolja, v katerem bi s pomočjo algoritmov prepoznali ovire, kar bi bi bilo lahko v veliko pomoč še zlasti slepim in slabovidnim ljudem." 

Uradna objava: https://www.uni-lj.si/v_ospredju/2016031809162033/

Članek na RTV: http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/najboljse-inovacije-univerze-boljse-tablete-lajsanje-alzheimerjeve-bolezni-in-upogljiva-zrcala/389008

Teji in ekipi sodelavke in sodealvci FSD iskreno čestitamo!