Pomen cepljenja za zdravo delo na UL

Spoštovane sodelavke in sodelavci, spoštovane študentke in študenti,

zaradi občutnejšega sproščanja ukrepov v zadnjih dneh smo lažje zadihali, tudi na univerzah. Res je, da trenutno sproščanje ukrepov ne bo imelo bistvenega vpliva na pedagoški proces, saj se ta končuje, zagotovo pa bo olajšano izvajanje in opravljanje izpitov.

Gotovo si vsi želimo, da svobodno druženje in gibanje znova postaneta stalnici, da izobraževanje, delo, gospodarstvo, turizem znova zaživijo brez omejitev. V resnici vse to lahko dosežemo, a moramo stopiti skupaj. Koronavirus ne bo izginil, pojavljajo se nove različice, posledice na zdravje okuženih pa so nepredvidljive, kot vemo, tudi usodne.

Cepljenje je verjetno največji dosežek medicinske znanosti. Z nobenim zdravstvenim ukrepom nam ni uspelo tako korenito zmanjšati smrtnosti prebivalstva. Cepljenje predstavlja tudi nasploh eno najbolj varnih metod preprečevanja bolezni. Negativni stranski učinki so izjemno redki. Najpomembnejše pri tem pa je, da s cepljenjem preprečimo bistveno več hujših zapletov bolezni in posledično rešimo več življenj, kot je na drugi strani resnih negativnih posledic. Izdelava posameznega cepiva je skrbno premišljena in lahko traja več let. V času epidemije novega koronavirusa pa smo več cepiv razvili zelo hitro. Tega dosežka ne gre pripisati domnevni površnosti oziroma preskakovanju standardnih procesov razvoja cepiv, temveč neverjetnemu uspehu sodelovanja znanstvenikov z vsega sveta.

Radi se pohvalimo, da je Univerza v Ljubljani največja in najstarejša visokošolska ter znanstvenoraziskovalna ustanova v Sloveniji. Pokažimo tudi v praksi, da je vse to res, da se odločamo na podlagi razuma, da zaupamo raziskavam in stroki. Kot profesor in raziskovalec vem, kako pomembna so dejstva in dokazi. Z vsem zavedanjem o prednostih in slabostih cepljenja proti novemu koronavirusu sem se cepil. Ne zato, ker bi se moral, temveč zato, ker sem na podlagi znanstvenih dognanj in tehtnih argumentov presodil, da je cepljenje ustreznejša pot – tako zame kot za družbo, v kateri živim. Zato vam svetujem – cepite se tudi vi. Poskrbimo, da bo jesen takšna, kot smo jo poznali pred epidemijo – vesela in družabna.

Nova Nacionalna strategija cepljenja omogoča (prostovoljno) cepljenje vsem, ki si to želijo. Na cepljenje se lahko prijavite:

-          pri osebni zdravnici/osebnem zdravniku,

-          prek portala zVEM: https://zvem.ezdrav.si/cepljenje.

Lepo vas pozdravljam in ostanite zdravi.

Prof. dr. Igor Papič,
rektor