»Izbrisani ljudje, izbrisani prostori« - dogodek ob 29. obletnici izbrisa prebivalk in prebivalcev Slovenije

izbris

 

 

 

 

 

 

 

Na dogodku, ki bo potekal v petek, 26. februarja 2021 od 10.45 do 12.30, se bomo o izkušnjah izbrisa in dolgoletnega boja pogovarjali z Irfanom Beširovićem, Mirjano Učakar, Neisho Milkovich, Aleksandro Todorović Novak in Marušo Golob.

Letos mineva 29 let od izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva RS. To so skoraj tri desetletja neštetih borb za preživetje in popravo hudih socialnih, ekonomskih, zdravstvenih in drugih posledic tega nezakonitega dejanja slovenskih oblasti. Izbris je zločin, ki se ne bi smel ponoviti. A namesto javnega opravičila odgovornih za izbris, poprave krivic, kritične refleksije mehanizmov izključevanja ter namesto vpisa izbrisa v kolektivni spomin in zgodovinopisje, smo soočeni s policijsko represijo, ukinjanjem svobode govora ter novimi izbrisi, v katerih se brišejo prostori, ki so ključni za kulturno in politično delovanje. Eden od njih je Avtonomna tovarna Rog, v kateri je 15 let delovalo društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije in kjer se je vsako leto obeležil izbrisa.

Dogodek, ki bo potekal na spletni povezavi Zoom https://uni-lj-si.zoom.us/j/91040814917 organizirata Katedra za socialno pravičnost in vključevanje Fakultete za socialno delo in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vabljene, vabljeni!