Vabilo k sodelovanju v poletni šoli Augsburg University, ZDA, in FSD, UL


VABILO K SODELOVANJU V POLETNI ŠOLI V SOORGANIZACIJI FAKULTETE ZA SOCIALNO DELO UNIVERZE V LJUBLJANI, SLOVENIJA, IN AUGSBURG UNIVERSITY IZ MINNEAPOLISA, MINNESOTA, ZDA

Drage študentke, dragi študenti!

Fakulteta za socialno delo že dve desetletji sodeluje v izmenjavi z oddelkom za socialno delo na ameriški Augsburg University v Minneapolisu v državi Minnesota. Izmenjava med študenti in učitelji poteka tako, da eno leto organiziramo poletno šolo na FSD v Sloveniji, naslednje leto pa poletno šolo organizirajo naši ameriški kolegi. Poletna šola traja od 12 do 14 dni, dvostranska pogodba o sodelovanju pa vključuje dogovor, da gostiteljica krije stroške prenočišča in zajtrka (v Minneapolisu v študentskem domu v kampusu, v Ljubljani pa smo za zadnje tri izmenjave prenočišče organizirali v dijaškem domu na Taboru) in s programom povezanega transporta v gostiteljski državi. V izmenjavi sodeluje do 10 študentk in študentov iz vsake visokošolske ustanove, tokrat jih bo na željo ameriških gostov izjemoma sodelovalo do 12, vendar bodo gostje krili dodatne stroške prenočišča. Končno število ameriških študentk in študentov bo znano po 1. 3. 2020, ko je njihov zadnji rok za prijavo na izmenjavo. Stroške letalskih kart in ostale stroške prehrane si krije vsak sam (FSD vam v dogovoru z vami napiše priporočilo za morebitne donatorje in sponzorje, nekaj denarja običajno prispevajo vaše študentske organizacije).

Poletna šola vključuje: predavanja in delavnice na Augsburg University, obiske socialnih služb, socialne in kulturne aktivnosti. Zelo verjetno bomo nekaj dni preživeli v indijanskem rezervatu. Naloge študentk in študentov v izmenjavi so glede na to, ali gre za Slovenijo ali ZDA, različne, a tudi podobne: sodelovanje pri organizaciji in izvedbi programa na matični fakulteti, organizacija družabnega življenja gostujočih študentov v času, ko ni programa (večeri, vikend), predstavljanje slovenske socialne politike in socialnega dela, ko smo na obisku v ZDA, in še kaj.

Ideja izmenjave je, da tisti, ki ste sodelovali pri organizaciji poletne šole v Sloveniji, sodelujete v poletni šoli v ZDA, če kdo izjemoma ne more potovati z nami, lahko njegovo mesto zasede druga študentka ali študent. Ta ponudba velja tudi do zapolnitve 10 mest v izmenjavi.

Sodelovanje v eni in drugi poletni šoli smo kot obštudijsko dejavnost ovrednotili s po 5 kreditnih točk (KT), ki jih boste lahko uveljavili na komisiji za študijske zadeve in z njimi nadomestili KT katerega od predmetov iz svojega predmetnika.

Pogoj za sodelovanje v poletni šoli je aktivno znanje angleškega jezika, pričakujemo pa tudi vaše spretnosti sodelovanja v skupini, uporabe socialnih omrežij, prevzemanje odgovornosti za svoje obveznosti in zavzetost za uspešen projekt. Pomembno je tudi, da si lahko organizirate čas za sestanke v živo in online, za priprave in za obe poletni šoli v 2020 in 2021. Žal je pogoj tudi vaša finančna zmožnost kriti stroške poti in prehrane v ZDA pa tudi določene stroške, povezane z izvedbo programa v Sloveniji.

Nova poletna šola bo predvidoma potekala med 21. oz. 22.6. in 3.7.2020 (natančni termin bo znan, ko bodo ameriški gostje kupili letalske karte).

Vabim vse, ki vas zadeva zanima, da napišete motivacijsko pismo in ga najkasneje do 15. 1. 2020 pošljete na e-naslov as. Anžeta Jurčka, Anze.Jurcek@fsd.uni-lj.si. Anže je kot udeleženec zadnjih dveh poletnih šol pripravljen odgovoriti tudi na vaša morebitna dodatna vprašanja še pred sestankom, ki ga bomo organizirali še še pred sestankom, ki ga bomo organizirali pred zaključkom tega koledarskega leta in nanj povabili tudi študentke in študente, ki so sodelovali v zadnjih dveh poletnih šolah.

Svoje vabilo želimo skleniti z ugotovitvijo, da je bilo vseh dosedanjih 14 poletnih šol enoglasno ocenjenih kot uspešnih in s prepričanjem, da bosta takšni tudi 15. in 16. poletna šola v Ljubljani in Minneapolisu.

Lepo pozdravljeni,

za organizacijski odbor Poletne šole 2020:

doc. dr. Lea Šugman Bohincveč novic